RSS Subscribe

Αρχική σελίδα » Αντιοξειδωτικά στην πρώτη γραμμή της περιποίησης!

Αντιοξειδωτικά στην πρώτη γραμμή της περιποίησης!

Photo credit: @Songquan Deng/Stockfresh

 

Kατά καιρούς θα έχετε σίγουρα ακούσει ή διαβάσει κάτι για τα περίφημα «αντιοξειδωτικά» και για τη σημασία που κατέχουν στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Γνωρίζετε όμως ότι τα αντιοξειδωτικά, εκτός από απαραίτητα στοιχεία της δίαιτάς μας, αποτελούν και βασικά συστατικά σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων περιποίησης, με πολλαπλά οφέλη για την επιδερμίδα μας;

Γι” αυτά ακριβώς θα μιλήσουμε σήμερα – όμως πρώτα μια μικρή επανάληψη:
τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από το ενδογενές και εξωγενές οξειδωτικό stress, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, δραστικά μόρια με επιβλαβείς δράσεις στις κυτταρικές μας μεμβράνες, τις πρωτεΐνες και το DNA μας. Παράγοντες όπως η ακτινοβολία και η μόλυνση, μεταξύ άλλων, αυξάνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα περισσότερες βλάβες στα κύτταρα και ταχύτερη γήρανση – εξ” ου και η ανάγκη να εισάγουμε αντιοξειδωτικά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησής μας, ανάγκη που φυσικά γίνεται περισσότερo επιτακτική με την πάροδο της ηλικίας.

Ας δούμε μερικά από τα κυριότερα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία και τα οφέλη που αυτά προσφέρουν:

Βιταμίνη C. Ένα από τα πιο ικανά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C έχει πολλαπλά οφέλη: προστατεύει άμεσα από τις ακτίνες UVA/UVB, ειδικά σε συνδυασμό με αντηλιακά (έρευνες έχουν δείξει αισθητά ελαφρότερους ερεθισμούς/κάψιμο), αλλά και εκ των υστέρων, καθώς δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που έχουν σχηματιστεί στο δέρμα από την ακτινοβολία. Επίσης, είναι μία από τις ουσίες που αποδεδειγμένα διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου και κατά συνέπεια βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, ενώ προλαμβάνει τις ρυτίδες.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες συστατικά όπως l-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, ascorbyl glucoside.

Bιταμίνη E και τοκοφερόλες. Όπως και η βιταμίνη C, έτσι και η Ε προστατατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και σε συγκεντρώσεις της τάξης του 5%, βελτιώνει τη φωτογήρανση. Αναστέλλει επίσης την καταστροφή της ελαστίνης, ενώ διαθέτει ενυδατικές, καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες συστατικά όπως tocopherol, tocopheryl acetate.

Συνένζυμο Q10. Aν και δεν αποτελεί εξίσου δραστικό αντιοξειδωτικό με τις προαναφερθείσες βιταμίνες, το συνένζυμο Q10 δρα προστατευτικά έναντι της καταστροφής του κολλαγόνου μετά από την έκθεση στον ήλιο, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να καθυστερεί την γήρανση των επιθηλιακών κυττάρων.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες συστατικά όπως ubiquinone, ubidecarenone.

Φερουλικό Οξύ. Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά για την ελάττωση του οξειδωτικού stress, και ιδιαίτερα με τις βιταμίνες C και E, καθώς διατηρεί τη δραστικότητά τους για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ από μόνο του μειώνει τους ερεθισμούς από την υπεριώδη ακτινοβολία και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πράσινο Τσάι. Πλούσιο σε πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι όταν χρησιμοποιηθεί τοπικά, δρα ως αντιφλεγμονώδες και εμποδίζει τις ανοσοκατασταλτικές και τις επιβλαβείς για το DNA δράσεις των ελεύθερων ριζών. Λειτουργεί επίσης ως φωτοπροστατευτικό, όπως και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες το camellia sinensis leaf extract.

Ρόδι. O χυμός και η φλούδα του ροδιού είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια ομάδα από πολυφαινόλες, με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κατ” αντιστοιχία με το εκχύλισμα από πράσινο τσάι. Δρα και αυτό ως φωτοπροστατευτικό, ενάντια στις UVA/UVB ακτίνες.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες το εκχύλισμα punica granatum.

Goji Berry. H ποικιλία από μούρα Goji χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην κινέζικη θεραπευτική πρακτική, καθώς το εκχύλισμά τους είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, C και Ε, αλλά και διάφορα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, γεγονός που το έχει αναγάγει σε «cult» συστατικό της σύγχρονης κοσμετολογίας. Θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες το εκχύλισμα lycium chinense.

Σταφύλι. Τέλος, φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γνωστό μας σταφύλι. Ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στη φύση, χάρη στις προανθοκυανιδίνες που περιέχει, το έλαιο από σπόρους σταφυλιού χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιγηραντικό συστατικό. Λειτουργεί επίσης ενισχυτικά στην επούλωση πληγών.
*Aναζητήστε στις συσκευασίες το vitis vinifera seed oil.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια