RSS Subscribe

Αρχική σελίδα » Ακμή και επιλογές για την αντιμετώπισή της

Ακμή και επιλογές για την αντιμετώπισή της

Photo credit: @ Lev Dolgachov/Stockfresh

 

Ακμή. Δεν είναι συνήθως ένα απλό ή εύκολο πρόβλημα, καθώς οι παράγοντες που εμπλέκονται στη δημιουργία της είναι πολλοί και ενίοτε αλληλοεπικαλυπτόμενοι, όπως γενετικοί, ενδοκρινικοί, το stress, η διατροφή κ.ά. Όποια κι αν είναι η αιτιολογία της, το αποτέλεσμα είναι φραγμένοι τριχοσμηγματογόνοι πόροι από σμήγμα και κερατίνη, ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη των βακτηρίων που σχετίζονται με την ακμή και τα οποία προκαλούν μια ποικιλία από φλεγμονώδεις τις περισσότερες φορές αλλοιώσεις.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καλλυντικά προϊόντα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν «πρώτη γραμμή αντιμετώπισης» κυρίως ελαφριών μορφών ακμής είτε σε συνδυασμό με την λοιπή θεραπευτική αγωγή. Ας δούμε ποιά είναι τα αποτελεσματικά συστατικά τους και πώς αυτά δρουν:

- Σαλικυλικό Οξύ. Ανήκει στα β-υδροξυ-οξέα (BHA) και δρα σαν ένα ελαφρύ απολεπιστικό, που απομακρύνει το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα, ενώ μειώνει το μέγεθος των πόρων.

- Γλυκολικό Οξύ. Ανήκει στα α-υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ), και επίσης δρα σαν απολεπιστικό. Δεν θεωρείται όμως εξίσου αποτελεσματικό με τα BHA, καθώς δεν δρα στο ίδιο βάθος και δεν είναι λιποδιαλυτό ώστε να διαπεράσει το σμήγμα.

- Υπεροξείδιο του Βενζοϋλίου. Και αυτό έχει απολεπιστική δράση, μάλιστα ισχυρότερη από το σαλικυλικό οξύ και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και το στρώμα του σμήγματος. Επιπλέον σκοτώνει τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή, καθώς δρα βαθύτερα, ενδεχομένως όμως να προκαλέσει ερεθισμούς, ιδίως σε υψηλές συγκεντρώσεις.

- Aζελαϊκό Οξύ. Αν και περιλαμβάνεται σε μικρή γκάμα καλλυντικών, το αναφέρουμε γιατί αποτελεί ουσία που ελέγχει την παραγωγή σμήγματος, ενώ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και δρα ενάντια στα βακτήρια της ακμής.

Στο εμπόριο επίσης, κυκλοφορούν και ορισμένα προϊόντα με φυσικά συστατικά, κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ακμής, όπως:

- “Ελαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil). Έχει βακτηριοκτόνο δράση και καταπολεμά τους ερεθισμούς χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

- Έκχύλισμα θυμαριού. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα από θυμάρι έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση και πιστεύεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλες θεραπείες.

- Mηλόξιδο. Αν και δεν διαθέτει ισχυρή αντισηπτική δράση, περιέχει οξέα φρούτων, που δρουν ως ήπια κερατολυτικά. Σε καθαρή μορφή ενδεχομένως να προκαλέσει ερεθισμούς.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πως παρά την όποια δράση των καλλυντικών προϊόντων, η ακμή αποτελεί πρωτίστως ιατρικό πρόβλημα. O δερματολόγος σας είναι ο μόνος κατάλληλος, που θα εκτιμήσει τον τύπο και την κλινική βαρύτητα της ακμής σας και θα σας παραπέμψει στην κατάλληλη θεραπεία. Σκευάσματα και φάρμακα όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής και παρακολούθησης, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες.

*Έξτρα beauty tips*
1. Προτιμήστε καλλυντικά με oil-free και non-comedogenic (μη φαγεσωρογόνες) φόρμουλες.
2. Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη δημιουργούν ξηρότητα, στην οποία το δέρμα απαντά με περαιτέρω έκκριση σμήγματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα σπυράκια.
3. Mην παραμελείτε την απολέπιση, είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που φράσσουν τους πόρους. Προϊόντα με κόκκους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή (αν έχετε φλεγμονώδη και ερεθισμένη ακμή ίσως τέτοια προϊόντα δεν κάνουν για εσάς).
4. Ακούστε τη συμβουλή των «παλιών» και αποφύγετε να σπάτε τα σπυράκια, καθώς μπορεί να αποκτήσετε ουλές και δυσχρωμίες που αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα.
5. Οπωσδήποτε απομακρύνετε το μακιγιάζ πριν τον ύπνο.
6. Τέλος, οπλιστείτε με υπομονή – οι θεραπείες μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες προτού διαπιστώσετε κάποια σημαντική διαφορά στο δέρμα σας.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια